2012-arhiva

2012 a fost anul care a marcat transformarea Festivalului Degustatorilor de Film si Arta Culinara in Divan Film Festival.

Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară a adus pe malul Dunării, în Portul Cultural Cetate, 47 de filme – 14 lungmetraje şi 33 de scurtmetraje -, în perioada 19 – 26 august.

Filmele din 2012 au venit din zece ţări: Rusia, Slovenia, Bosnia, Serbia, Muntenegru, Macedonia, Albania, Turcia, Cipru şi România.

“Am dedicat această ediţie unui generic provocator, «Evadarea din Balcani», care este şi tema simpozionului internaţional ce se va desfăşura în cadrul festivalului şi la care vor participa specialişti din şase ţări. În concepţia noastră, «Evadarea din Balcani» presupune mai puţin «escapism» (ilustrat de filme din genuri importate, precum westernul sau filmul SF), cât o depăşire a ideilor noastre preconcepute despre Balcani”, a declarat Marian Ţuţui, directorul artistic al Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară.

Astfel, vor fi supuse atenţiei publicului filme noi, cum este comedia horror realizată în Muntenegru anul trecut “Vampirul local”, al lui Darko Baletic.

“Am mai ales şi câteva dintre filmele balcanice realizate în ultimii ani, care s-au bucurat de mare succes la festivaluri. Am în vedere filmul turcesc «Majoritatea», al lui Seren Yuce, care a obţinut premiul de debut la Veneţia şi care îmbină o poveste de dragoste cu una politică, protagoniştii fiind un turc şi o studentă kurdă”, a adăugat Marian Ţuţui.

În viziunea selecţionerului, “Toată lumea din familia noastră”, pelicula lui Radu Jude, constituie o mostră de succes, probată inclusiv de marele premiu la Festivalul de la Sarajevo şi recenta distincţie obţinută la festivalul “Anonimul”.

Filmul macedonean “Punk-ul nu a murit” este de o cu totul altă factură, prilejuind prin intermediul destinelor personajelor o rememorare a destrămării Iugoslaviei. Şi acest film a obţinut o mulţime de premii, atât pentru scenariu, rol principal, cât şi din partea publicului.

“Printre filmele a căror valoare pare certificată de numeroase şi prestigioase premii se numără şi scurtmetrajele de animaţie pe care le-am inclus în program. Există o tradiţie a animaţiei balcanice, cel puţin în Bulgaria, fosta Iugoslavie şi România, iar în ultimii ani au apărut semne că această tradiţie începe să fie resuscitată de interesul câtorva talente autentice”, spune selecţionerul festivalului.

Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară păstrează tradiţia de a aduce în faţa publicului şi filme vechi de valoare, pe care cinematografia balcanică nu ar trebui să le treacă cu vederea: “Avem două filme vechi din fosta Iugoslavie: un prim film horror iugoslav, «Fluturoaica» (1973, regia Djordje Kadicević), ca şi un prim film iugoslav sexy, «Frumuseţea păcatului» (1988, regia Živko Nikolić). Ei bine, în fosta Iugoslavie, deşi era o considerată ţară comunistă, se făceau şi asemenea filme”, spune Marian Ţuţui.

Divan Film Festival prezintă, de asemenea, filme la care au lucrat şi artişti români. În acest sens, va fi prezentat lungmetrajul de ficţiune bulgar “Shelter/ Adăpost”, care a obţinut mai multe premii în 2010. Regizorul Dragomir Sholev a colaborat la realizarea acestui film cu Răzvan Rădulescu, care a fost coscenarist. De asemenea, scurtmetrajul macedonean “Faţa” (2010, regia Stefan Sidovski) îl are ca producător pe Aleksander Zikov, absolvent al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC ) în urmă cu trei ani, care va fi prezent la proiecţie împreună cu regizorul filmului. La rândul său, scurtmetrajul albanez “Ultima zi a lui Loro Shestani” (2011) este realizat de un regizor absolvent al UNATC, Sokol Keraj, iar operatorul este român, Peter Velciov.

“Salonul nr. 6” al lui Lucian Pintilie a fost realizat în 1978, în Iugoslavia. “Puţini români au avut prilejul să-l vadă şi tocmai de aceea îl propunem noi acum, într-un dialog cu «Salonul nr. 6» din 2009 al lui Karen Shakhnazarov. De altfel, prezenţa marelui regizor rus, care este şi directorul concernului Mosfilm, va fi, sperăm, un eveniment deosebit, mai ales pentru că vom prezenta şi ultimul său film, într-o premieră internaţională. Este vorba despre «Tigrul alb», un film de acţiune şi fantastic deopotrivă”, a mai spus Marian Ţuţui.

Nu în ultimul rând, Divan Film Festival va prezenta un film despre mâncare: este vorba despre o coproducţie Cipru/ Grecia, “Fish’n’Chips” (2011), a lui Elias Demetriou. În acest film nu este vorba doar despre mâncare, ci mai curând despre mentalităţi şi adaptare, redate convingător prin dialogul culinar dintre bucătăria britanică şi tradiţiile locale.

Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară este organizat de Fundaţia pentru Poezie “Mircea Dinescu”, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Consiliului Judeţean Dolj şi Primăriei Cetate (Dolj).