logo_fundatie21

Fundația a fost înființată în 1994 de scriitorul Mircea Dinescu, având inițial preocupări legate de poezie, traduceri și publicistică. Cu timpul, Fundația și-a extins aria de interes către domenii culturale foarte diverse – teatru, muzică, arte plastice, fotografie, cinematografie.
Începând cu 1998, Fundația a inițiat reconstruirea și reconvertirea în centru cultural a unui port abandonat de pe malul Dunării, care a devenit Portul Cultural Cetate (Dolj) – primul (și deocamdată singurul) port exclusiv cultural de pe harta Europei – inaugurat în 2007 cu acostarea primei nave de pasageri după o jumătate de veac, care a adus la bord scriitori, muzicieni, actori, artiști plastici, ziariști și politicieni.
În Portul Cultural Cetate au loc manifestări culturale de prestigiu, care și-au făcut deja tradiție – tabere de ceramică, expoziții de fotografie, pictură și sculptură, burse și programe de rezidență pentru scriitori și artiști plastici, seminarii de traduceri și schimburi culturale, concerte, spectacole de teatru, workshop-ul de muzică de cameră SoNoRo Interferențe și festivalul de artă culinară și cinematografică Divan Film Festival.
Fundația pentru Poezie este membru al unei rețele europene de instituții literare, care asigură schimburi și burse pentru scriitori în rezidență, rețea din care fac parte mai mult de 40 de organizații dedicate scriitorilor și traducătorilor, din 21 de țări europene.